Ωτοβελονισμός ή ωτοθεραπεία

Ωτοβελονισμός ή ωτοθεραπεία

Ο ωτοβελονισμός ή ωτοθεραπεία είναι μία μορφήβελονισμού που εφαρμόζεται αποκλειστικά στο αυτί.Ενώ στον βελονισμό οι βελόνες τοποθετούνται σε ολόκληρο το σώμα,στην ωτοθεραπεία ή ωτοβελονισμό οι ειδικές βελόνες ωτοβελονισμού ή αυτοκόλλητα τοποθετούνται σε ειδικά σημεία στο αυτί.

Ο Ωτοβελονισμός (ΩΒ) είναι ένας κλάδος του βελονισμού που χρησιμοποιεί το αυτί ως διαγνωστικό και θεραπευτικό μικροσύστημα.
Ανατρέχοντας στα βάθη της μακρόχρονης θεραπείας του βελονισμού φαίνεται βάσει των ιστορικών ντοκουμέντων και καταγραφών πως αρχαίοι και νεώτεροι θεραπευτές όπως ο Ιπποκράτης, ο Αβικένας και άλλοι έκαναν θεραπευτικούς καυτηριασμούς στο αυτί. Επίσης στο Κινεζικό κλασικό αρχαίο ιατρικό σύγγραμμα <> το οποίο συντάχθηκε τo 2500 πΧ γίνεται αναφορά στη τεχνική του ωτοβελονισμού.

Η γέννηση της Θεραπευτικής μεθόδου του Ωτοβελονισμού (Ω.Β.) στη Δύση έγινε από τον Γάλλο ιατρό Paul Nogier το 1950 στη Λυών.
Στο σύγγραμμα του “Traité d’ Auriculothérapie” ο Paul Nosier γράφει:
“Το γεγονός ήταν απόλυτα τυχαίο. Κατά το έτος 1950 στην περιοχή της Λυών, που ασκώ την ιατρική, είχα παραξενευτεί από μια περίεργη ουλή που παρουσίαζαν στο αυτί ορισμένοι ασθενείς. Ρώτησα και έμαθα πως αυτό οφειλόταν σε ιδιότυπη θεραπεία ισχιαλγίας. Τους έκαναν έναν καυτηριασμό στο επάνω μέρος του αυτιού, στο χείλος της ρίζας της ανθέλικας στην ίδια πλευρά όπου ο ασθενής υπέφερε.
Πολλοί από τους ασθενείς που είχαν ακολουθήσει τη θεραπεία αυτή, δήλωσαν ότι ανακουφίστηκαν από τον πόνο αμέσως ή ύστερα από λίγες ώρες….>>

Το ανήσυχο πνεύμα του, οι πειραματισμοί του σε ασθενείς και οι παρατηρήσεις του τον οδήγησαν στη δημιουργία ενός γεωγραφικού χάρτη, όπου φαντάστηκε την εικόνα του εμβρύου ως ανεστραμμένου ανθρωπάριου στην ωτική επιφάνεια.

Η επιστημονική ομάδα της Λυών με επικεφαλής τον ιατρό P. Nosier δούλεψε επί 40 χρόνια, με έρευνα, χαρτογραφήσεις, κλινικό έργο και θεραπείες. Ως αποτέλεσμα ερευνώντας και θεραπεύοντας ο P. Nosier συνέδεσε το ανθρωπάριο που υπάρχει στην ωτική επιφάνεια, με τις αντίστοιχες με επώδυνες πάσχουσες αρθρώσεις και έκανε χαρτογράφηση, αρχικά του κινητικού συστήματος.

Η χαρτογράφηση έγινε με ψηλάφηση για την ανεύρεση επώδυνων σημείων και με την ανίχνευση σημείων ελαττωμένης ηλεκτρικής αντίστασης με συσκευές ανίχνευσης (Γαλλική Σχολή). Το 1956 δημοσιεύοντας σε ένα γαλλικό περιοδικό βελονισμού και ακολούθως σε γερμανικό με ιαπωνική μετάφραση, δόθηκε η αφορμή σε Κινέζους ερευνητές η συστηματική μελέτη του ωτοβελονισμού που τον “ερμήνευσαν” βάσει της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής, και έτσι χαρτογραφήθηκε ολόκληρο το Αυτί με τα 110 βελονιστικά σημεία.(Κινέζικη Σχολή)

Στον ωτοβελονισμό και την ωτοθεραπεία έχουν δημιουργηθεί διαφορετικές σχολές οι οποίες διαφέρουν μεταξύ τους στον τρόπο ερμηνείας, χαρτογράφησης, τεχνικής και θεραπευτικών εφαρμογών του Ωτοβελονισμού.

Η ταχεία ανάπτυξη της Νευροφυσιολογίας και της Νευροανατομικής οδήγησαν σε ποικίλες θεωρίες δράσης της ωτοθεραπευτικής. Ο ωτοβελονισμός βασίζεται στην ιδέα ότι το αυτί είναι ένα μικροσύστημα και όλα τα όργανα του σώματος έχουν αντιπροσώπευση στο πτερύγιο του αυτιού. Παθήσεις και διαταραχές των εσωτερικών οργάνων και ιστών του σώματος προκαλούν μεταβολές στο ηλεκτρικό δυναμικό σε συγκεκριμένα σημεία του δέρματος του αυτιού που αντιστοιχούν σε αυτές τις δομές.

Σήμερα ο Ωτοβελονισμός εξελίσσεται συνεχώς, και αποτελεί ένα ισχυρό όπλο αντιμετώπισης διαφόρων παθήσεων και συμπτωμάτων Σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα θεραπεύονται με ενεργοποίηση ειδικών σημείων στο αυτί.

Σε αντίθεση με την θεραπευτική φαρμακολογική προσέγγιση που προβλέπει την λήψη χημικών ουσιών και ξένων προς το σώμα μας και που δεν υπολείπονται από τυχόν παρενέργειες, ο Ωτοβελονισμός ενεργοποιεί στον οργανισμό τους φυσικούς μηχανισμούς της αυτοθεραπείας.

ωτοβελονισμος ωτοθεραπεια πανιδου ιατρικος βελονισμος νικαια πειραιας αθηνα

Ποια είναι η διαδικασία του ωτοβελονισμού;
Με την επίσκεψή σας στο Ιατρικό Κέντρο Βελονισμού γίνεται λήψη ιατρικού ιστορικού και κλινική εξέταση του ασθενούς, και ακολουθεί η επισκόπηση του αυτιού τού ασθενούς αναζητώντας σημάδια, σπίλους, ευρυαγγείες κλπ. Στη συνέχεια η ιατρός προβαίνει στην ηλεκτρική ανίχνευση του αυτιού αναζητώντας συγκεκριμένα επώδυνα σημεία.

Μετά τον εντοπισμό των σημείων του αυτιού ακολουθεί ο βελονισμός τους, ο οποίος γίνεται με πολύ λεπτές βελόνες, που παραμένουν στα σημεία από λίγα λεπτά μέχρι και μισή ώρα περίπου. Σε κάποιες από αυτές τις βελόνες είναι δυνατό να εφαρμοστεί και ηλεκτρικός ερεθισμός.

Μετά την αφαίρεση αυτών των βελόνων ακολουθεί ο βελνισμός με τις λεγόμενες ημιμόνιμες βελόνες. Αυτές είναι πολύ μικρές βελονίτσες (μήκους 0,3 – 1,5mm) οι οποίες τοποθετούνται στα ίδια βελονιστικά σημεία και κολλούν στο αυτί με τη βοήθεια ενός μικρού στρογγυλού αυτοκόλλητου στο χρώμα του δέρματος. Εκεί παραμένουν για κάποιες εβδομάδες. Οι ημιμόνιμες βελόνες μπορούν να τοποθετηθούν και αμέσως μετά την ανίχνευση των σημείων.

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα του Ωτοβελονισμού
• Γρήγορη, εύκολη και άμεση τεχνική
• Πολύ καλή απόκριση σε οξείες καταστάσεις και κυρίως στους μυοσκελετικούς πόνους
• Εξαιρετικά αποτελεσματικός στην προσπάθεια απεξάρτησης ουσιών (κάπνισμα, αλκοόλ, κ.α.) και έλεγχος της όρεξης (βουλιμία και παχυσαρκία)
• Εξαιρετικά αποτελέσματα σε περιπτώσεις άγχους (stress) και αϋπνίας.
• Συνεχιζόμενο θεραπευτικό αποτέλεσμα του βελονισμού ακόμα και όταν ο ασθενής βρίσκεται στο χώρο του και στα μεσοδιαστήματα τον θεραπευτικών του συνεδρίων.