Παχυσαρκία

Παχυσαρκία

Η παχυσαρκία είναι μια πολυπαραγοντική νόσος, και είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων (περιβαλλοντικών, συμπεριφορικών, ορμονικών, γενετικών ή συνδυασμού τους).

Κύρια αίτια για την πρόκληση της παχυσαρκίας είναι η αύξηση της ενεργειακής πρόσληψης σε σχέση με την ενεργειακή κατανάλωση.

Παράλληλα, η μείωση ή η παντελής έλλειψη της φυσικής δραστηριότητας είναι θεμελιώδης παράγοντας εξάπλωσης της παχυσαρκίας. Επιπλέον σημαντικό ρόλο παίζει και το κληρονομικό ιστορικό, τόσο σε επίπεδο σωματότυπου όσο και σε επίπεδο διατροφικών συμπεριφορών.

Ο αυξημένος Δείκτης Μάζας Σώματος και η συσσώρευση λίπους (ιδιαίτερα σπλαγχνικού λίπους στην κοιλιά) αυξάνει τον κίνδυνο για νοσήματα της καρδιάς και των αγγείων.

Η χρήση του βελονισμού για αδυνάτισμα στηρίζεται στη λογική ότι η αύξηση του βάρους σχετίζεται με τη διαταραγμένη ροή της ενέργειας από και προς τον υποθάλαμο.

Ο υποθάλαμος είναι ένα μέρος του εγκεφάλου που στόχο έχει να ρυθμίζει της ορμόνες αλλά και την ομοιόσταση του οργανισμού.

Για την επίτευξη του ιδανικού σωματικού βάρους προτείνεται υγιεινή διατροφή (δείτε διατροφή ειδικών παθήσεων) και συχνή άσκηση. Ο βελονισμός χρησιμοποιείται συμπληρωματικά μειώνοντας την όρεξη και το χρόνο κορεσμού κατά τα γεύματα. Επιπλέον, προσφέρει αίσθημα ευεξίας και ρυθμίζει ψυχολογικούς παράγοντες που συνοδεύουν την προσπάθεια για απώλεια βάρους.