ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΟΡΟΝΑΙΪΟ SARS-COV2

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΟΡΟΝΑΙΪΟ SARS-COV2

Ο νέος ιός εμφανίστηκε στην Κίνα το Δεκέμβριο του 2019 και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για νέο κορονοϊό, ο οποίος ονομάζεται πλέον «2019-CoV » και είναι μέλος της ίδιας μεγάλης οικογένειας με τον SARS καιMERS.

Τυπικά  όλοι οι ιοί προκαλούν ήπια αναπνευστικά προβλήματα όπως βήχα και καταρροή, ενώ σε λίγες περιπτώσεις οι συνήθεις κοροναϊοί μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, όπως πνευμονία και βρογχίτιδα.

Η μετάδοση  του νέου   κοροναϊού είναι μγάλη ειδικά σε ορισμένα στελέχη του    και γίνεται κυρίως μέσω του αναπνευστικού με σταγονίδια από το φτέρνισμα, το βήχα ή την εκπνοή.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα για τη λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2,  τα ηλικιωμένα άτομα καθώς και άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια υποκείμενα νοσήματα (π.χ. χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, κακοήθειες , Σακχαρώδη Διαβήτη κτλ), ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση σοβαρής νόσου και επιπλοκών.

Κατά συνέπεια για αυτές τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού κρίνεται ιδιαίτερα αναγκαία η συστηματική εφαρμογή όλων των μέτρων για την πρόληψη της μετάδοσης και διασποράς του νέου κορωνοϊού, με έμφαση στα ακόλουθα:

Άμεσος εμβολιασμός  με τα υπάρχοντα διαθέσιμα εμβόλια για γρήγορη αναχαίτηση της νόσου.

Αποφυγή επαφής με άτομα με συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος

Αποφυγή όλων των μη απαραίτητων ταξιδιών, ιδιαίτερα σε περιοχές ή χώρες με επιβεβαιωμένη μετάδοση του ιού στην κοινότητα

Εφαρμογή της υγιεινής των χεριών και αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα)

Συμμόρφωση στη χρόνια φαρμακευτική αγωγή που ενδεχομένως λαμβάνουν και στις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών

Άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος και ιατρική αξιολόγηση

Αποφυγή επισκέψεων σε νοσηλευόμενους ασθενείς

Αποφυγή επισκέψεων σε χώρους υπηρεσιών υγείας χωρίς σοβαρό λόγο.