Η συμβολή του βελονισμού στην αυπνία

Η συμβολή του βελονισμού στην αυπνία

Mήπως πάλι χθες περάσατε τη νύχτα σας μετρώντας… προβατάκια,ή στριφογυρνάγατε επί ώρες στο κρεβάτι σας ελπίζοντας πως κάποια στιγμή θα κλείσουν επιτέλους τα βλέφαρά σας;

Μήπως είστε από αυτούς που μολονότι καταφέρνετε να κοιμηθείτε, ξαφνικά ξυπνάτε και δε σας παίρνει και πάλι εύκολα ο ύπνος ;

Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκετε, ο βελονισμός μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα σας και να απολαμβάνεται νύχτες με ….όνειρα γλυκά.

Οι διαταραχές ύπνου είναι πολύ συχνό φαινόμενο και η ψυχιατρική εταιρεία αναφέρει πως ένας στους τρείς ανθρώπους θα παρουσιάσει σε κάποια περίοδο της ζωής του προβλήματα με τον ύπνο.

Οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας, το στρες, η κακή οικονομική κατάσταση, η πεσμένη ψυχολογία, τα προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις, όλα αυτά, άλλα σε μεγαλύτερο και άλλα σε μικρότερο βαθμό, επιβαρύνουν τη σχέση μας με τον ύπνο.

Υπάρχουν πάνω από 80 διαταραχές ύπνου. Μερικές από αυτές είναι η αϋπνία, η υπερυπνία, η υπνοβασία, η διαταραχή εφιαλτών κ.α. .

Ανάλογα με το πόσο συχνά συμβαίνει και για πόσο διάστημα κρατά αυτή η κατάσταση, η αυπνία χαρακτηρίζεται ως ήπια ή σοβαρή. Επίσης η αϋπνία μπορεί να είναι χρόνια ή βραχυπρόθεσμη. Όταν τα συμπτώματα κρατούν περίπου 3 φορές την εβδομάδα για περισσότερο από ένα μήνα τότε μιλάμε για χρόνια αϋπνία. Όταν τα συμπτώματα έχουν μικρότερη διάρκεια τότε η αϋπνία είναι βραχυπρόθεσμη.

Οι απαιτήσεις του οργανισμού για ύπνο αλλάζουν ανάλογα με την ηλικία. Τα μωρά χρειάζονται 18 ώρες ύπνο, οι νεώτεροι χρειάζονται 7-8 ώρες ύπνο, ενώ οι μεγαλύτεροι χρειάζονται 4-7 ώρες. Ο ταραγμένος ύπνος είναι συχνό φαινόμενο ανάμεσα στους συνταξιούχους , στους ανέργους, σε αυτούς που είχαν ψυχικές διαταραχές και στους πάσχοντες από χρόνιες ασθένειες. Σε γενικές γραμμές οι άνδρες κάνουν καλύτερο ύπνο από τις γυναίκες και οι ηλικιωμένοι χειρότερο από τους νέους.

Ο ύπνος είναι για τον άνθρωπο ότι είναι τοκούρδισμα για ένα ρολόι. Αποθηκεύει ενέργεια στο σώμα, στον εγκέφαλο και στο υπόλοιπο νευρικό σύστημα. Μετά από έναν καλό νυχτερινό ύπνο ξυπνάμε με κέφι και διάθεση έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας .

Αντιθέτως οι διαταραχές ύπνου δημιουργούν σοβαρότατα προβλήματα στην ομαλή ισορροπία του οργανισμού μας όπως κόπωση, αδύναμη μνήμη, κακή διάθεση ενώ μπορεί ακόμη και να ευθύνονται για κάποια μορφής κατάθλιψη.

Ποια τα συμπτώματα των διαταραχών ύπνου;
Ο ασθενής:
 Δυσκολεύεται να κοιμηθεί και τελικά καταφέρνει να κοιμηθεί 1-2 ώρες μετά από μεγάλη ταλαιπωρία
 Δεν κοιμάται συνεχόμενα για ώρες, αλλά ξυπνάει πολλές φορές στη διάρκεια της νύχτας, και το πρωί νιώθει εξαντλημένος
 Πιθανόν να μην κοιμηθεί καθόλου
 Ξυπνάει μέσα στη νύχτα και δεν κοιμάται ξανά

Πως διαπιστώνει κανείς ότι πάσχει από διαταραχές ύπνου;
Όταν απευθυνθεί κανείς σε έναν ιατρό/βελονιστή συζητά τις συνήθειες του ύπνου του, την κατανάλωση φαρμάκων, αλκοόλ και καφεΐνης. Πολλές φορές μέσω αυτών των απλών ερωτήσεων μπορεί να διαπιστωθεί η αιτία εμφάνισης διαταραχών ύπνου. Αν όμως η αιτία δεν είναι εμφανής, ο γιατρός ζητά την καταγραφή ενός ημερολογίου ύπνου.

Βελονισμός και Αυπνία - Μαριάνθη Πανίδου Βελονιστής Νίκαια Πειραιάς Αθήνα

Πως βοηθάει ο βελονισμός στις διαταραχές ύπνου;

Ο βελονισμός είναι μια ολιστική εναλλακτική Ιατρική. Είναι μια Ιατρική μέθοδος που εφαρμόζεται στην Κίνα εδώ και 6000 χρόνια. Ο βελονισμός προκαλεί πολλαπλές και σημαντικές βιολογικές νευρο-ενδοκρινικές μεταβολές στο σώμα. Μέσω του βελονισμού επιτυγχάνουμε χαλάρωση και απενεργοποίηση των κέντρων του αναλυτικού εγκεφάλου που ευθύνεται για το άγχος και τη στεναχώρια.

Ουσιαστικά απελευθερώνονται στον εγκέφαλο ουσίες όπως η νοραδρεναλίνη που έχει αντικαταθλιπτική δράση, η σεροτονίνη που ελέγχει το άγχος, η β-εγκεφαλίνη με ισχυρή αναλγητική δράση κ.α.

Έτσι, εξισορροπείται η αρτηριακή πίεση και η ταχυκαρδία, προκαλείται χαλάρωση και οι ασθενείς νιώθουν ευεξία και ηρεμία. Αυξάνεται η νυκτερινή έκκριση ενδογενούς μελατονίνης και η ποιότητα του ύπνου τους βελτιώνεται αισθητά.

Παρουσιάζουν μειωμένο στρες και αυξάνεται η ενεργητικότητα τους.

Σε αρκετές μελέτες τα ευρήματα και η στατιστική ανάλυση επιβεβαιώνουν την εμπειρική διαπίστωση, ότι ο βελονισμός βελτιώνει τη ποιότητα του ύπνου και την υποκειμενική αϋπνία, στατιστικά σημαντικά συγκριτικά με placebo και μη θεραπεία, ενώ ο ηλεκτροβελονισμός συνδέεται με βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

Σε πρόσφατες μελέτες αναφέρεται πως ο βελονισμός είναι τουλάχιστον τόσο αποτελεσματικός όσο και η φαρμακευτική αγωγή, χωρίς τις παρενέργειες των φαρμάκων, και πρέπει να θεωρείται ως μια από τις θεραπευτικές παρεμβάσεις σε ασθενείς με διαταραχές ύπνου.

Σε ποια σημεία τοποθετούνται οι βελόνες;

Η θεραπεία της αϋπνίας μέσω του βελονισμού περιλαμβάνει είτε Σωματοβελονισμό (όπου οι βελόνες τοποθετούνται σε διαφορετικά σημεία στο σώμα μας , στους καρπούς, στις παλάμες και τα πόδια), είτε Ωτοβελονισμό(Οι βελόνες τοποθετούνται σε σημεία του αυτιού) ή συνδυασμό τους.

Τα αποτελέσματα του βελονισμού είναι μόνιμα;

Τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι μακροπρόθεσμα. Ο βελονισμός δεν αντιμετωπίζει μόνο τα συμπτώματα αλλά χτυπά την αιτία του προβλήματος. Έτσι το άτομο συνεχίζει να νιώθει καλά ακόμα και όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος θεραπείας.

Ο βελονισμός είναι μια πανάρχαια τεχνική που μπορεί να θεραπεύσει τα ποικίλα αίτια της αυπνίας και να μας χαρίσει έναν ήσυχο και ποιοτικό ύπνο.γιατί ο καλός ύπνος είναι ότι καλύτερο για την ψυχική αλλά και τη σωματική μας ισορροπία…