Ημικρανία

Ημικρανία

Η ημικρανία είναι μία κοινή νευρολογική διαταραχή. Θεωρείται ένα είδος πρωτοπαθούς κεφαλαλγίας, που εκδηλώνεται με μέτριο έως σοβαρό πόνο, συνήθως μονόπλευρο, ο οποίος επιδεινώνεται με τη φυσική δραστηριότητα. Χαρακτηριστικό είναι οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις οι οποίες μπορεί να διαρκούν από 4 έως 72 ώρες.

Η ημικρανία συνήθως περιλαμβάνει 4 στάδια.

Πρόδρομα συμπτώματα: 1-2 ημέρες πριν την ημικρανία, ο  ασθενής μπορεί να διακρίνει κάποια σημάδια της επικείμενης κρίσης. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι αλλαγές στη διάθεση, αύξηση της όρεξης, της δίψας και της ούρησης, δυσκαμψία στον αυχένα και δυσκοιλιότητα.

Αύρα: είναι ένα σύνολο νευρολογικών συμπτωμάτων με διαταραχές στην όραση και στην αίσθηση. Μπορεί να προηγείται της ημικρανίας ή να συνυπάρχει με αυτή

Ημικρανία: έντονη κεφαλαλγία, η οποία μπορεί να συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως ναυτία, τάση για εμετό, ευαισθησία στους ήχους και στο φως.

Λύση  της ημικρανίας: η κεφαλαλγία έχει τελειώσει, αλλά μπορεί να διατηρείται ακόμα η ευαισθησία στο φως και τους ήχους, ο ασθενής μπορεί να νιώθει σύγχυση, ζαλάδα ή αδυναμία. Το στάδιο αυτό μπορεί να διαρκέσει έως και 24 ώρες.

Οι ημικρανίες και ο πονοκέφαλος μπορούν να αντιμετωπιστούν με βελονισμό. Ο βελονισμός αποτελεί μία φυσική, μη φαρμακευτική θεραπευτική επιλογή για την ημικρανία.

Αρχικά καταγράφονται λεπτομερώς οι παράγοντες που προκαλούν τον πόνο, καθώς και άλλα πιθανά νοσήματα (σωματικά ή ψυχικά) που βαρύνουν τον ασθενή.

Στον βελονισμό αντιμετωπίζονται συνολικά τα συμπτώματα  της ημικρανίας. Η κλινική εξέταση αλλά και ιατρικές εξετάσεις είναι απαραίτητες για τη διάγνωση και το σχεδιασμό του θεραπευτικού πρωτοκόλλου. Ο βελονισμός προκαλεί την έκλυση ενδορφινών και άλλων νευροχημικών παραγόντων στον εγκέφαλο και στον νωτιαίο μυελό μέσω της διέγερσης νεύρων που βρίσκονται στους μυς αλλά και σε άλλους ιστούς. Η έκλυση αυτών των ουσιών προκαλεί αναλγησία στον οργανισμό και ανακούφιση από το πόνο. Επίσης βοηθά στη χαλάρωση του μυικού σπασμού στον αυχένα και στο κεφάλι. Μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης της ημικρανίας και ανακουφίζει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τους ασθενείς.

Περιορίζει τα συνοδά συμπτώματα και βοηθάει τον ασθενή να ανακάμψει πιο γρήγορα μετά την κρίση ημικρανίας.Επίσης ελαχιστοποιεί τις παρενέργειες που μπορεί να δημιουργεί η φαρμακευτική αγωγή.

Η θεραπεία βελονισμού εφαρμόζεται σε συνεδρίες της μισής ώρας ανά μερικές ημέρες. Το πρόγραμμα είναι απόλυτα εξατομικευμένο ανάλογα και διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες του ατόμου.

Δεν υπάρχουν αντενδείξεις και μπορεί να γίνει ταυτόχρονα και με άλλες θεραπευτικές παρεμβάσεις.