Διώξτε τον πόνο της περιόδου εύκολα και υγιεινά

Διώξτε τον πόνο της περιόδου εύκολα και υγιεινά

Από τον καιρό του Ιπποκράτη μέχρι σήμερα πολλές γυναίκες αναφέρουν πόνο κατά τη διάρκεια της <<περιόδου>> τους. Η δυσμηνόρροια είναι ίσως το συχνότερο γυναικολογικό πρόβλημα στις έφηβες και νεαρές γυναίκες και η συχνότερη αιτία απουσίας τους από το σχολείο ή την εργασία τους.

Αποτελεί ένα οδυνηρό σύμπτωμα, που ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες κάθε μήνα και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής τους καθώς τια αναγκάζει να μείνουν στο κρεβάτι.

Οι πραγματικές αιτίες της δυσμηνόρροιας είναι άγνωστες. Κατά καιρούς έχουν προταθεί πολλές θεωρίες για τις πιθανές αιτίες της , αυτή ωστόσο που φαίνεται να επικρατεί σήμερα σχετίζεται με τη δράση των προσταγλαδινών , ουσίες που προκαλούν έντονες συσπάσεις στη μήτρα, με αποτέλεσμα η γυναίκα να βιώνει τον πόνο της περιόδου.

Στην πραγματικότητα είναι δύσκολο να ορίσουμε ακριβώς τι είναι <<φυσιολογικός ή μη φυσιολογικός πόνος >>κατά την περίοδο μιας γυναίκας , καθώς ο πόνος της περιόδου περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων. Γενικά μιλώντας, όταν ο πόνος στην περιόδου είναι συχνός, έντονος και δεν περνά με τη λήψη αναλγητικών ουσιών όπως για παράδειγμα η παρακεταμόλη τότε μιλάμε για δυσμηνόρροια.

Ο τυπικός πόνος της δυσμηνόρροιας, περιγράφεται σαν «κράμπα» χαμηλά στην κοιλιά, με αντανάκλαση σε διάφορα σημεία του σώματος. Χαρακτηριστική είναι η εμφάνιση του πόνου σχεδόν μαζί με την εμφάνιση του αίματος της «περιόδου», με διάρκεια συνήθως 1-2 ημέρες ,ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανίζεται λίγες μέρες πριν .Επίσης, συχνά συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως κεφαλαλγία, ναυτία και έμετο, διάρροια, και άλλα.

Η δυσμηνόρροια επίσης επιτείνεται από διάφορους παράγοντες όπως το αυξημένο σωματικό βάρος, το αλκοόλ, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και το κάπνισμα.

Στη διάγνωση της δυσμηνόρροιας και για την αποτελεσματική θεραπεία της, είναι σημαντικό ο γιατρός να αναγνωρίζει κατά πόσο η πάθηση είναι πρωτοπαθής ή δευτεροπαθής.

Μιλάμε για πρωτοπαθή δυσμηνόρροια όταν δεν υπάρχει κάποια άλλη πάθηση που προκαλεί τους πόνους της περιόδου. Οι εν λόγω πόνοι συμβαίνουν λόγω των ορμονικών διακυμάνσεων και των μεταβολών που αυτές δημιουργούν στα γεννητικά όργανα της γυναίκας.

Στη δευτεροπαθή δυσμηνόρροια υπάρχει και κάποια άλλη γυναικολογική πάθηση που προκαλεί τους πόνους. Στις παθήσεις που προκαλούν δευτεροπαθή δυσμηνόρροια συμπεριλαμβάνονται η ενδομητρίωση, η φλεγμονή της μήτρας ή των σαλπίγγων, τα ινομυώματα της μήτρας και το ενδομήτριο σπείραμα.

Πολλές γυναίκες που υποφέρουν από πόνους της περιόδου αναζητούν ανακούφιση όχι μόνο στα φάρμακα που είναι και ο συνήθης τρόπος θεραπείας αλλά και στις εναλλακτικές θεραπείες όπως βελονισμός, ομοιοπαθητική, και άλλα επειδή τα φάρμακα δεν είναι επαρκή για την αντιμετώπιση του πόνου είτε προκαλούν αρκετές παρενέργειες.

Ο βελονισμός είναι μια από τις λιγότερο επίμαχες εναλλακτικές θεραπείες που φαίνεται ότι υπόσχεται πολλά για την ανακούφιση από την δυσμηνόρροια Είναι μία από τις αρχαιότερες θεραπευτικές τεχνικές, η οποία χρησιμοποιείται και σήμερα. Βασίζεται στην κινέζικη ιατρική και έχει υποστεί πολλές τροποποιήσεις και βελτιώσεις μέσα στο πέρασμα των αιώνων. Ο βελονισμός έχει αναλγητική και θεραπευτική δράση για αρκετές ασθένειες και διαταραχές.

Κατά την Κινέζικη Ιατρική η δυσμηνόροια οφείλεται:
α) σε ανεπάρκεια της ενέργειας του ήπατος
β) σε ανεπάρκεια της ενέργειας και του αίματος
γ) σε διείσδυση ενέργειας υγρασίας-κρύου, στο επίπεδο του γεννητικού συστήματος.

Ανάλογα με την αιτία η συμπτωματολογία διαφοροποιείται , έτσι για την Δυσμηνόρροια κενού η γυναίκα αναφέρει πόνους στην κάτω κοιλιά, κατά τη διάρκεια της περιόδου, οι οποίοι ανακουφίζονται με μασάζ στην περιοχή. ενώ συνυπάρχουν εξάντληση, ίλιγγος ,και εμβοές, ή πόνος στην οσφύ. Το αίμα της περιόδου είναι ανοιχτόχρωμο, προς το ρόζ.

Σε δυσμηνόρροια λόγω πληθώρας ο πόνος εντοπίζεται στην κάτω κοιλιά πριν από την έναρξη της περιόδου, και σταματά , όταν αυτή αρχίσει. Το αίμα είναι άφθονο και ζωηρό κόκκινο. Υπάρχει αίσθημα διάτασης στο στήθος.

Η θεραπεία του βελονισμού, σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό της ασθενούς, θα διαφοροποιηθεί ανάλογα με τον χαρακτήρα και τη τοποθεσία του πόνου καθώς και την αιτία που έχει δημιουργήσει το πρόβλημα.

Η γυναίκα ταυτόχρονα με την ελάττωση και εξαφάνιση του πόνου θα παρατηρήσει και μία βελτίωση στην ψυχολογική της διάθεση.

Οι θεραπείες του βελονισμού είναι απαραίτητο να λάβουν χώρα σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές του έμμηνου κύκλου και για να υπάρξει θεραπεία απαιτούνται περίπου τρεις κύκλοι. Ανάλογα με τη φύση του προβλήματος και την ιδιοσυγκρασία της ασθενούς, βελτίωση των συμπτωμάτων μπορεί να παρατηρηθεί ακόμα και μετά το πρώτο μήνα θεραπειών.

Πόνοι Περιόδου και Βελονισμός | Μαριάνθη Πανίδου Βελονιστής Νίκαια - Πειραιάς - Αθήνα

Χρήσιμες οδηγίες για να απαλύνετε τον πόνο της περιόδου : Για να ανακουφιστείτε από τους πόνους, βάλτε 5-10 σταγόνες λεβάντας στο υπογάστριο και κάντε ελαφρύ μασάζ μέχρι να απορροφηθεί το αιθέριο έλαιο. Για καλύτερο και πιο γρήγορο αποτέλεσμα, σκεπάστε την περιοχή με μια ζεστή κομπρέσα.

• Αν ο πόνος είναι πολύ έντονος, χρησιμοποιήστε ένα μείγμα που αποτελείται από 20 ml αμυγδαλέλαιο και 5 σταγόνες λεβάντα.
• Εναλλακτικά, μπορείτε σε 30 ml αμυγδαλέλαιου να προσθέσετε 7 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντα, 5 σταγόνες ιεροβότανο, 3 σταγόνες χαμομήλι και 3 σταγόνες φασκόμηλο. Εφαρμόστε το καθημερινά στη διάρκεια τις περιόδου, ιδανικά πριν αρχίσουν οι σπασμοί της μήτρας και ο έντονος πόνος.αναστάτωση.

Αν έχεις επώδυνες περιόδους, προφανώς τρέμεις την ώρα του μήνα που ξέρεις ότι η ταλαιπωρία θα ξεκινήσει πάλι από την αρχή. Ωστόσο, μπορείς να κάνεις αλλαγές στον τρόπο ζωής σου για να βελτιώσεις την υγεία σου γενικά και έτσι αυτό μπορεί να απαλύνει τον πόνο:
– το στρες μπορεί να κάνει τον πόνο χειρότερο, οπότε δοκίμασε τεχνικές χαλάρωσης. Προσπάθησε να μην αγχώνεσαι για όλα τα πράγματα που θεωρείς ότι πρέπει εσύ να τα κάνεις.

– η γυμναστική μπορεί να βοηθήσει. Φρόντισε να κάνεις 3 προπονήσεις των 30 λεπτών την εβδομάδα, από την δραστηριότητα που σου αρέσει περισσότερο.

– οι επώδυνες περίοδοι είναι πιο συχνές και σοβαρές στις καπνίστριες. Οπότε, αυτός είναι ένας ακόμα καλός λόγος για να σταματήσεις το κάπνισμα.

– όταν ο πόνος είναι ισχυρός, προσπάθησε να ξεκουράζεσαι κρατώντας μια θερμοφόρα στην κοιλιά σου ή στην πλάτη σου.

Είναι γεγονός ότι όλο και περισσότερο ο βελονισμός γίνεται αποδεκτός ως μέθοδος ανακούφισης από τους πόνους της πρωτοπαθούς δυσμηνόρροιας. Μη διστάσετε να μας ρωτήσετε σε οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζετε!!!