Βελονισμός και laser: Όταν η σύγχρονη ιατρική συναντά την παράδοση

Βελονισμός και laser: Όταν η σύγχρονη ιατρική συναντά την παράδοση

Η θεραπεία με laser αποτελεί την τελευταία εξέλιξη στον τομέα της θεραπείας των μυοσκελετικών παθήσεων, ενώ οι κλινικές εφαρμογές τους για την αντιμετώπιση διαφόρων επώδυνων καταστάσεων είναι πολλές και συνεχίζουν να διευρύνονται όσο αυξάνει η έρευνα σχετικά με αυτά.

Η ανάπτυξη των εφαρμογών της τεχνολογίας των λέιζερ στην ιατρική ξεκίνησε από τη δεκαετία του ’60 και στις μέρες μας αποτελεί ένα επιπλέον εργαλείο στη θεραπευτική φαρέτρα ενός γιατρού για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα πολλών ειδικοτήτων όπως οφθαλμολογία, ορθοπεδική, γυναικολογία ,χειρουργική κ.α.

Ο Βελονισμός με LASER αποτελεί συνδυασμό των αρχών του ιατρικού βελονισμού με την εφαρμογή ειδικών συσκευών LASER χαμηλής έντασης . Σημαντικό πλεονέκτημα της μεθόδου αυτής είναι ότι με τη θεραπεία αυτή εκμεταλλευόμαστε τις ευεργετικές επιδράσεις του φωτός ενώ δεν είναι απαραίτητη η τοποθέτηση βελονών.

Στόχος μας είναι η αύξηση της φυσιολογικής διαδικασίας επούλωσης και η ανακούφιση του ασθενή από τον πόνο.

Τι είναι τα LASER;

Το LASER (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation)
είναι μια μορφή φωτός το οποίο εκπέμπεται από ειδικές συσκευές.

Η λέξη Laser προέρχεται από το ακρωνύμιο: Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation που στα ελληνικά σημαίνειενίσχυση φωτός με εξαναγκασμένη εκπομπή ακτινοβολίας.

Το LASER είναι μια μορφή του φωτός το οποίο εκπέμπεται από ειδικές συσκευές. Μια συσκευή λέιζερ είναι ένας ενισχυτής φωτός που εκπέμπει φως με τα εξής ιδιαίτερα χαρακτηριστικά:

Μονοχρωματικό φως: δηλαδή φως σε ένα συγκεκριμένο μήκος κύματος, «καθαρό» φως, το οποίο επιπλέον είναι και

Συνεκτικό: δηλαδή εξαιρετικά καλά οργανωμένο και συγχρονισμένο
Ποιές είναι οι κλινικές εφαρμογές των LASER
• Οξύς / χρόνιος πόνος – Ινομυαλγία
• Επώδυνα Σύνδρομα της σπονδυλικής στήλης
• Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
• Γοναλγία
• Τενοντίτιδες
• Παγωμένος ώμος
• Δυσλειτουργία της κροταφογναθικής άρθρωσης
• Νευραλγίες / Διαβητική νευροπάθεια
• Aλλεργική ρινίτιδα / ιγμορίτιδα
• Δερματοπάθειες
• Ακμή
• Άσθμα
• Eπούλωση πληγών
• Διακοπή καπνίσματος
• Παχυσαρκία κ.α.

Βελονισμός και laser | Acupuncture laser - Acupuncture feet | Πανίδου Βελονιστής Νίκαια Πειραιάς Αθήνα

Πλεονεκτήματα θεραπείας  με  LASER

Η θεραπευτική αγωγή με Laser παρουσιάζει αρκετά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τις συμβατικές θεραπείες. Συνήθως χρειάζονται 5 έως 10 θεραπείες αλλά ο χρόνος εφαρμογής είναι  διάρκειας μερικών μόνο λεπτών ανάλογα με την πάθηση.  Τα αποτελέσματα εμφανίζονται βαθμιαία καθώς εξελίσσεται η επούλωση της βλάβης χωρίς να αποκλείεται η πρώιμη ύφεση στα συμπτώματα του ασθενή λόγω και του αναλγητικού τους  αποτελέσματος .

Ο βελονισμός με laser είναι ανώδυνος και έχει ιδιαίτερη εφαρμογή σε ασθενείς που φοβούνται τις βελόνες και στους μικρούς μας ασθενείς τα παιδιά.

Επίσης σε οξείες καταστάσεις όπως η κρίση ημικρανίας ή ο ισχυρός πονοκέφαλος μπορεί να προσφέρει ευεργετικά αποτελέσματα. Στο ιατρείο μας έπειτα από το ιατρικό ιστορικό του ασθενή επιλέγουμε  ειδικά «βελονιστικά σημεία » με ισχυρή μυοχαλαρωτική δράση στην περιοχή του αυχένα, καθώς και σε ορμονοεξαρτώμενα σημεία–αν η πάθηση έχει ορμονικά αίτια.

Για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας η εφαρμογή γίνεται σε σημεία που σχετίζονται με την ενεργοποίηση του μεταβολισμού ενώ αν ο ασθενής αναφέρει   βουλιμικές τάσεις, διεγείρουμε κάποια σημεία με ωτοθεραπεία  που επηρεάζουν την όρεξη. Εννοείται πως παράλληλα με τη θεραπεία δίνεται και μια σωστή, ισορροπημένη ολιγοθερμιδική διατροφή. Επιθυμητό αποτέλεσμα είναι να χάνονται μέχρι 1-2 κιλά την εβδομάδα, ενώ ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από το σύνολο των κιλών που επιθυμεί να χάσει ο ασθενής.

Γυναικολογικές διαταραχές: Ο βελονισμός διαθέτει ισχυρή ορμονική δράση και μπορεί να βοηθήσει σημαντικά γυναίκες που ταλαιπωρούνται από γυναικολογικά προβλήματα, όπως οι διαταραχές της περιόδου, τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, καθώς και να συμβάλλει στα θέματα υπογονιμότητας.  Παράλληλα με τη θεραπεία συνίσταται ειδική διατροφή.

Στη θεραπεία διακοπής καπνίσματος  στόχος της εφαρμογής τουlaserείναι η αποβολή της νικοτίνης από τον οργανισμό, η ευρυθμία της αναπνευστικής λειτουργίας και η ψυχική εξισορρόπηση του ατόμου. Καταλυτικός όμως παράγοντας στην επιτυχία της θεραπείας είναι κατά πόσο το άτομο θέλει πραγματικά να κόψει το κάπνισμα. Ο αριθμός θεραπειών κυμαίνεται από 3 έως 6 και γίνονται κάθε δεύτερη μέρα.

Σημαντικά οφέλη μπορεί να προσφέρει ο βελονισμός και στις ψυχικές διαταραχές, όπως το άγχος και το στρες, στα γαστρεντερικά προβλήματα, στις αλλεργίες, στον ίλιγγο, καθώς και στις σεξουαλικές δυσλειτουργίες.

Αντενδείξεις-επιπλοκές:

Η θεραπεία δεν έχει κίνδυνους  αν εφαρμόζεται από ειδικευμένο ιατρό στο βελονισμό. Μόνη αντένδειξη αποτελεί η ύπαρξη φωτοευαισθησίας στο laser.

ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΠΑΝΙΔΟΥ ΜΗΤΑΚΙΔΟΥ, ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΟΣ-ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ

www.iatrikos-velonismos.com