Βελονισμός και διακοπή καπνίσματος

Βελονισμός και διακοπή καπνίσματος

Αναμφίβολα το κάπνισμα αποτελεί την μοναδική αιτία πρόωρου θανάτου, η οποία μπορεί να προληφθεί , όμως η διακοπή καπνίσματος μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολη. Το τσιγάρο αποτελεί μία επιβλαβή συνήθεια Tα ποσοστά καπνιστών στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα υψηλά αφού οι Έλληνες είναι πρωταθλητές στην κατανάλωση τσιγάρου στην Ευρώπη.

Έρευνα έδειξε ότι το 10%των καπνιστών δήλωσε ότι επιθυμεί να κόψει το κάπνισμα ενώ μόνο το 3-5% καταφέρνει το στόχο του με τη δύναμη της θέλησής του χωρίς βοήθεια.

Ο βελονισμός μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμος σύμμαχος για έναν καπνιστή που θέλει να σταματήσει το κάπνισμα, επειδή έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να βοηθήσει αυτή την προσπάθειά σας και σε σωματικό και σε ψυχολογικό επίπεδο.

Το κάπνισμα συνδέεται με πολλές ασθένειες που μπορεί να απειλήσουν την υγεία. Ακόμα και οι παθητικοί καπνιστές μπορεί να εκδηλώσουν κάποιο πρόβλημα υγείας.

Γιατί καπνίζει κάποιος;
Η νικοτίνη είναι το μόνο συστατικό του τσιγάρου που προκαλεί αποδεδειγμένα εθισμό. Μέσω της δράσης της, ενεργοποιείται το συμπαθητικό νευρικό σύστημα και εν συνεχεία προκαλείται απελευθέρωση των νευροδιαβιβαστών που παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξάρτηση από τη νικοτίνη. Η χρόνια λήψη νικοτίνης δημιουργεί μία αίσθηση αγχόλυσης, ευφορίας και ηρεμίας. Αυξάνει τη συγκέντρωση, τη μνήμη και την οξύτητα.
Με τη διακοπή του τσιγάρου ο οργανισμός εμφανίζει συμπτώματα στέρησης.

Ποια προβλήματα υγείας μπορεί να εκδηλώσει κανείς λόγω του καπνίσματος;
Μερικά από τα πιο σημαντικά προβλήματα υγείας που είναι πιθανό να δημιουργηθούν λόγω του καπνίσματος είναι τα ακόλουθα:
• Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
• Στεφανιαία νόσος
• Πρόωρη γήρανση
• Διάφορες μορφές καρκίνου (πνεύμονα, στόματος, φάρυγγα, λάρυγγα, τραχήλου της μήτρας, ουροδόχου κύστης κ.τ.λ.)
• Αγγειακές παθήσεις του εγκεφάλου
• Πνευμονικό εμφύσημα

Πως δρα ο βελονισμός;
Ο Βελονισμός είναι μία φυσική μέθοδος απεξάρτησης από τη νικοτίνη, ανώδυνη, ακίνδυνη και προσιτή.
Μέσα σε λίγες μόνο επισκέψεις, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία, την ψυχική και σωματική κατάσταση του ατόμου, υπάρχουν πολλές δυνατότητες να απαλλαγεί ο καπνιστής από την εξάρτησή του. Δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία τα χρόνια και ο αριθμός των τσιγάρων που καπνίζει. Σημασία έχει να προσπαθήσει ο καπνιστής όταν αισθανθεί έτοιμος.

Ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει νευροδιαβιβαστές που είναι υπεύθυνοι για τη ρύθμιση λειτουργιών όπως η κίνηση, η μνήμη κτλ. Με την τοποθέτηση της βελόνας σε ένα σημείο του σώματος, δημιουργείται ένα ερέθισμα που διαβιβάζεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Ο βελονισμός δρα σε τρία σημεία κατά του καπνίσματος.
Με τη βοήθεια πολύ λεπτών βελόνων στα τοπικά σημεία γύρω από την μύτη ,προκαλούμε υπεραιμία του βλεννογόνου με αποτέλεσμα να αλλάζει η μυρωδιά και η γεύση του τσιγάρου έτσι ώστε ο καπνιστής να μην ανέχεται τον καπνό.

Τα μακρινά σημεία στα άνω και κάτω άκρα προκαλούν έκρηξη ενδορφινών, ουσίες οι οποίες αντικαθιστούν την νικοτίνη και αυτό οδηγεί στην μείωση του συνδρόμου στέρησης.

Με τα σημεία ωτοβελονισμού στο αυτί ερεθίζουμε τις νευρικές απολήξεις του πνευμονογαστρικού νεύρου, έτσι ώστε να μειώνουμε την όρεξη και την επιθυμία για κάπνισμα και φαγητό.

Επίσης ανάλογα με τα σημεία βελονισμού που θα επιλέξουμε μπορούμε να ενεργοποιήσουμε ουσίες του νευρικού συστήματος όπως η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη κ.α. επιδρώντας με διαφορετικό τρόπο στον οργανισμό.

Ποια τα οφέλη του βελονισμού στη διακοπή καπνίσματος;
Ο βελονισμός είναι μία θεραπευτική μέθοδος που βοηθά στην απεξάρτηση από τη νικοτίνη, τελείως ακίνδυνη και ανώδυνη. Ανάλογα με την ψυχική και σωματική κατάσταση του ατόμου ο βελονισμός μπορεί να σας απαλλάξει από την εξάρτησή μετά από λίγες επισκέψεις. Δεν παίζει ρόλο πόσα χρόνια καπνίζει κανείς, αλλά η αποφασιστικότητά του να απαλλαγεί από αυτή τη συνήθεια. Ο καπνιστής απαλλάσεται από τον εθισμό του τσιγάρου χωρίς να υποστεί το σύνδρομο στέρησης και τη νευρικότητα που προκαλεί ξ έλλειψη νικοτίνης.

Ποιος είναι ο προτεινόμενος αριθμός συνεδριών για τη διακοπή του καπνίσματος;
Ο αριθμός των συνεδριών ανά εβδομάδα προσαρμόζεται με βάση τα επίπεδα στέρησης από τη διακοπή του καπνίσματος. Για παράδειγμα προτείνονται τρεις συνεδρίες κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας που ο καπνιστής νιώθει πιο έντονα την έλλειψη του τσιγάρου, ενώ τη δεύτερη εβδομάδα γίνονται δύο συνεδρίες. Κάθε συνεδρία διαρκεί τριάντα λεπτά. Ο βελονισμός γίνεται σε διάφορα σημεία του σώματος και του αυτιού. Για να είμαστε σίγουροι ότι το αποτέλεσμα της θεραπείας θα είναι μακροπρόθεσμο, συστήνονται επαναληπτικές συνεδρίες για τους δύο με τρεις επόμενους μήνες.

Αν κάποιος καπνίσει στο διάστημα των συνεδριών θα μειωθεί το αποτέλεσμα του βελονισμού;
Αν πρόκειται μόνο για ένα τσιγάρο δε θα δημιουργηθεί πρόβλημα. Αλλά αν καπνίσει περισσότερα, ουσιαστικά μειώνεται η θετική επίδραση του βελονισμού στη διακοπή καπνίσματος. Για το λόγο αυτό θα απαιτηθούν επιπλέον συνεδρίες για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πως μπορεί να προετοιμαστεί κάποιος καλύτερα πριν τη συνεδρία του βελονισμού;
Αυτό που είναι απαραίτητο είναι ο καπνιστής να μην έχει καπνίσει για ένα 24ωρο, ή τουλάχιστον να μην έχει καπνίσει στη διάρκεια της μέρας που θα γίνει η συνεδρία. Ο λόγος που ζητάμε κάτι τέτοιο, είναι για να αρχίσει ο οργανισμός να εμφανίζει συμπτώματα στέρησης και να μπορούμε να κινηθούμε μέσω του βελονισμού για να τα αντιμετωπίσουμε.

Τι νιώθει ένας καπνιστής με την πάροδο των συνεδριών για τη διακοπή καπνίσματος;
Μετά από τις πρώτες δύο συνεδρίες, ο καπνιστής αρχίζει να νιώθει μια δυσάρεστη γεύση στο στόμα όταν καπνίζει. Οι περισσότεροι λένε ότι μοιάζει με μεταλλική και τους θυμίζει την πρώτη επαφή τους με το κάπνισμα.

Μπορεί ο βελονισμός να συνδυαστεί με άλλες μεθόδους για τη διακοπή καπνίσματος;
Ο βελονισμός δε θέτει περιορισμούς. Οποιαδήποτε μέθοδος (όπως τα υποκατάστατα νικοτίνης) μπορεί να βοηθήσει τον καπνιστή να απαλλαγεί από αυτή τη συνήθεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Ο βελονισμός είναι ασφαλής μέθοδος;
Ο βελονισμός είναι μία εξαιρετικά ασφαλής θεραπευτική μέθοδος. Γίνεται πάντα από γιατρό και απαιτεί γνώσεις ανατομίας και φυσιολογίας. Δεν έχει παρενέργειες και είναι μία ανώδυνη τεχνική.

Που στοχεύει ο βελονισμός;
Στόχος του βελονισμού είναι να βοηθήσει το άτομο να απαλλαγεί από τον εθισμό του. Επειδή δημιουργεί ηρεμία και απέχθεια προς το τσιγάρο συμβάλλει στην αντιμετώπιση της σωματικής εξάρτησης. Επηρεάζει θετικά και την ψυχολογία του ατόμου προσφέροντας χαλάρωση και ένα αίσθημα ευφορίας.

Ποια τα ποσοστά επιτυχίας;
Ο βελονισμός είναι μία εξαιρετικά αποτελεσματική μέθοδος διακοπής καπνίσματος. Αυτό αποδεικνύεται και από την αποδοχή και την αναγνώριση που έχει λάβει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τη θεραπεία και αντιμετώπιση πολλών ασθενειών.

Πόσο σημαντικό είναι στάση του ίδιου του ατόμου που θα αποφασίσει να κάνει βελονισμό;
Ο βελονισμός βασίζεται στην ενέργεια Τσι και στην ισορροπία μεταξύ του Yinκαι του Yang. Είναι μία ενεργή διαδικασία στην οποία συμμετέχει το ίδιο το άτομο. Η ίδια η αποφασιστικότητα που θα δείξει το άτομο παίζει σημαντικό ρόλο. Αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε μέσω του βελονισμού είναι να διαχωρίσουμε το τσιγάρο από συγκεκριμένες συνήθειες με τις οποίες το έχει συνδέσει το άτομο. Για παράδειγμα τσιγάρο και καφές.

Η διακοπή καπνίσματος στο μυαλό πολλών έχει συνδεθεί και με την αύξηση του σωματικού βάρους. Μπορεί να βοηθήσει ο βελονισμός;
Είναι σύνηθες φαινόμενο άτομα που σταματούν το κάπνισμα να παίρνουν κιλά. Ο βελονισμός πλεονεκτεί σε αυτό το σημείο. Είναι μία τεχνική που μπορεί να περιορίσει τη όρεξη για φαγητό. Επίσης η διακοπή λήψης νικοτίνης μπορεί να προκαλέσει αϋπνία, ευερεθιστότητα και αδυναμία συγκέντρωσης. Ο βελονισμός επεμβαίνει και εδώ παρέχοντας ηρεμία και χαλάρωση