Βελονισμός και διαταραχές ύπνου

Βελονισμός και διαταραχές ύπνου

Οι διαταραχές ύπνου είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Υπάρχουν πάνω από 80 διαταραχές ύπνου. Μερικές από αυτές είναι αϋπνία, η υπερυπνία, η υπνοβασία, η διαταραχή εφιαλτών κ.α. Περίπου ένας στους τρεις ανθρώπους θα εμφανίσουν αϋπνία σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Ανάλογα με το πόσο συχνά συμβαίνει και για πόσο διάστημα κρατά αυτή η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως ήπια ή σοβαρή.

Η αϋπνία μπορεί να είναι χρόνια ή βραχυπρόθεσμη. Όταν τα συμπτώματα κρατούν περίπου 3 φορές την εβδομάδα για περισσότερο από ένα μήνα τότε μιλάμε για χρόνια αϋπνία. Όταν τα συμπτώματα έχουν μικρότερη διάρκεια τότε η αϋπνία είναι βραχυπρόθεσμη.

Ποια τα συμπτώματα των διαταραχών ύπνου;
Ο ασθενής:
• Δυσκολεύεται να κοιμηθεί και τελικά καταφέρνει να κοιμηθεί 1-2 ώρες μετά από μεγάλη ταλαιπωρία
• Δεν κοιμάται συνεχόμενα για ώρες, αλλά ξυπνάει πολλές φορές στη διάρκεια της νύχτας, και το πρωί νιώθει εξαντλημένος
• Πιθανόν να μην κοιμηθεί καθόλου
• Ξυπνάει μέσα στη νύχτα και δεν κοιμάται ξανά

Ποιες οι αιτίες εμφάνισης των διαταραχών ύπνου;
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που προκαλούν τις διαταραχές ύπνου. Μερικοί από τους πιο σημαντικούς είναι το στρες, οι σωματικοί πόνοι, η εμμηνόπαυση, η κατάθλιψη κ.α. Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την καλή υγεία του ανθρώπου. Οι διαταραχές ύπνου δημιουργούν προβλήματα όπως κόπωση, αδύναμη μνήμη, κακή διάθεση κτλ.

Πως διαπιστώνει κανείς ότι πάσχει από διαταραχές ύπνου;
Όταν απευθυνθεί κανείς σε έναν ιατρό/βελονιστή συζητά τις συνήθειες του ύπνου του, την κατανάλωση φαρμάκων, αλκοόλ και καφεΐνης. Πολλές φορές μέσω αυτών των απλών ερωτήσεων μπορεί να διαπιστωθεί η αιτία εμφάνισης διαταραχών ύπνου. Αν όμως η αιτία δεν είναι εμφανής, ο γιατρός ζητά την καταγραφή ενός ημερολογίου ύπνου.

Πως βοηθάει ο βελονισμός στις διαταραχές ύπνου;
Μέσω του βελονισμού επιτυγχάνουμε χαλάρωση και απενεργοποίηση των κέντρων του αναλυτικού εγκεφάλου που ευθύνεται για το άγχος και τη στεναχώρια. Ουσιαστικά απελευθερώνονται στον εγκέφαλο ουσίες όπως η νοραδρεναλίνη που έχει αντικαταθλιπτική δράση, η σεροτονίνη που ελέγχει το άγχος, η β-εγκεφαλίνη με ισχυρή αναλγητική δράση κ.α. Έτσι, εξισορροπείται η αρτηριακή πίεση και η ταχυκαρδία, προκαλείται χαλάρωση και οι ασθενείς νιώθουν ευεξία και ηρεμία. Η ποιότητα του ύπνου τους βελτιώνεται αισθητά. Παρουσιάζουν μειωμένο στρες και αυξάνεται η ενεργητικότητα τους.

Σε ποια σημεία τοποθετούνται οι βελόνες;
Η θεραπεία της αϋπνίας μέσω του βελονισμού περιλαμβάνει είτε Σωματοβελονισμό (όπου οι βελόνες τοποθετούνται σε διαφορετικά σημεία στο σώμα μας , στους καρπούς, στις παλάμες και τα πόδια), είτε Ωτοβελονισμό(Οι βελόνες τοποθετούνται σε σημεία του αυτιού) ή συνδυασμό τους.

Τα αποτελέσματα του βελονισμού είναι μόνιμα;
Τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι μακροπρόθεσμα. Ο βελονισμός δεν αντιμετωπίζει μόνο τα συμπτώματα αλλά χτυπά την αιτία του προβλήματος. Έτσι το άτομο συνεχίζει να νιώθει καλά ακόμα και όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος θεραπείας.

Σε ποιες διαταραχές ύπνου μπορεί να φανεί χρήσιμος ο βελονισμός;
Μερικές από τις διαταραχές ύπνου που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος μέσω του βελονισμού είναι:
• η αϋπνία
• η υπερυπνία
• οι νυχτερινές κρίσεις πανικού
• η νυχτερινή ενούρηση, το τρίξιμο δοντιών, οι εφιάλτες που εμφανίζονται συνήθως σε παιδιά

Ποια η σημασία του ύπνου;
Η έλλειψη ύπνου προκαλεί την έκκριση υπερβολικής ποσότητας των λεγόμενων ορμονών του στρες, δηλαδή αδρεναλίνη και κορτιζόλη. Αυτές οι ορμόνες κάνουν τους ανθρώπους νευρικούς και κακοδιάθετους. Η κορτιζόλη για παράδειγμα συνδέεται με την υψηλή πίεση του αίματος και την καταστολή της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Όταν ο ύπνος δεν είναι αρκετός ο άνθρωπος παρουσιάζει μειωμένη κρίση, η απόδοσή του στην εργασία δεν είναι η ίδια, ενώ δραστηριότητες που φαντάζουν απλές όπως η οδήγηση ή ο χειρισμός μηχανημάτων, τον δυσκολεύουν.

Εξαιτίας του άγχους και των δυσκολιών της καθημερινής ζωής πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν διαταραχές ύπνου. Ο βελονισμός είναι μια πανάρχαια τεχνική που μπορεί να τις θεραπεύσει και να μας χαρίσει ήσυχο και ποιοτικό ύπνο.